Osaammeko ajatella itse?
Tähän mennessä varmaan jokainen meistä on jossain muodossa törmännyt tekoälyyn. Se ujuttaa nokkelat näppinsä melkein minne tahansa. Tekoälyn huomaaminen vaatii medialukutaitoa ja harjaantumista. Sosiaalisen median kuva saattaa olla täysin tekoälyn luoma. Enää ei ole kyse pelkästään rankasti käsitellyistä, todellisista valokuvista. Saamasi kirje saattaa olla tekoälyn kirjoittama. Mihin voimme enää luottaa? Tärkein kysymys kuuluu, voimmeko kohta luottaa omiin taitoihimme tai ylipäätään itseemme?
Maailma teknistyy kaikin tavoin. “Ennen vanhaan” apua eri tilanteisiin saatiin kodin kirjahyllyn tietosanakirjoista. Sitä ennen tieto kulki perimätietona sukupolvelta toiselle. Jos oikein pitkälle halutaan mennä, niin tieto saatiin kaivolta hakiessa vettä! Tämän päivän ihminen saa tarvitsemansa tiedon sekunnissa halutessaan. Kuka on Kuuban presidentti? Sata vuotta sitten vain ani harva tavan tallaaja tai ristikon täyttäjä olisi sen tiennyt. Nyt jopa aivan pieni lapsi saa tiedon - sekunnissa. Tietoa voi hakea esimerkiksi sanelemalla, eli puhehakua käyttämällä, ellei kirjoitustaitoa ole. Verkkokauppojen chattien “asiakaspalvelijat” neuvovat shoppailijaa, vaikka todellisuudessa työtä hoitaa robotti. Kaupassa itsepalvelukassa korvaa niin ikään ihmisen. Vaikka ihmisten tekemä työ on siis yhä enemmän uhattuna, tekniikan hyödyntäminen tuottaa parhaillaan myös elämäämme merkittävästi helpottavia keksintöjä. Diabeetikot voivat elää huolettomammin älykkään insuliinipumpun avulla ja sydämentahdistin auttaa, kun koneisto jättää lyönnin välistä.
Kaiken teknologistuminen saa kuitenkin myös ajattelemaan, mitä aivoillemme ja ongelmanratkaisukyvyllemme käy? Olemmeko menneet riittävän pitkälle, missä kohtaa olisi jo tarpeen jarruttaa? Entä jos jonain päivänä nettiin ei pääsekään tai navigaattori ei toimi. Osaammeko perille, miten makaronilaatikko tehtiin? Olisi mielenkiintoista tietää, lisääntyvätkö muistisairaudet tulevaisuudessa, kun emme käytä päätämme. Turvaamme siihen, että kaikki tieto on ulottuvillamme jatkuvasti. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kyse oli viattomista taskulaskimista ja melko alkeellisista tietokoneista. Silloin oli pakko osata kertotaulu ja jakokulma. Oli tärkeää osata soveltaa aiemmin oppimaansa.
Ihmissuhdetaitojakaan ei enää tarvitse oppia, vaan voit kysyä tekoälyltä vinkkejä, miten ratkaiset riidat. Miten saan anteeksi, miten voin lepytellä suututtamani ihmisen? Kukaan ei tässä vaiheessa osaa sanoa, mitä tekniikan kehittyminen pitkässä juoksussa meille tekee. Jääkö tilaa omalle ajattelulle ja mielikuvitukselle?
Tämäkin kolumni kirjoitettiin kahdessa eri osoitteessa samaa, reaaliajassa päivittyvää tiedostoa tuijottaen. Toisaalta, näin kaksi ruuhkavuosia elävää perheenäitiä saivat taas kätevästi päätökseen yhden projektin. Teknologiassa on siis todella paljon hyvää, mutta myös todella paljon huonoa. Ollaanko tasapainossa ja ennen kaikkea, mihin suuntaan menossa?
Ellinoora Toivanen, Eveliina Ojala
Kullaa