Timo Korkeaoja
Timo Korkeaoja syntyi 7.8.1935 Kokemäen Korkeaojalla. Veljesten Eino ja Toivo Korkeaojan tilajärjestelyjen myötä Eino muutti perheineen Kankaanpäähän ja sieltä vuonna 1942 Kullaalle. Maanviljelijäperheessä Järventaustan kylässä Eino isällä ja Eeva äidillä oli kuusi lasta; neljä poikaa ja kaksi tytärtä joista Timo oli vanhin.
Perheen lisäksi Timolle oli läheinen äidinäiti Hilma Alhoniemi Noormarkun Lassilan kylästä, jossa isovanhemmat pitivät Koivulevon tilaa. Isovanhemmilla oli kylän ainoa puhelin. Timon tehtäväksi ajautui usein jo pienenä puhelinviestien vieminen kylän asukkaille. Eräästä neljän kilometriä pitkästä viestinvientiretkestä hän oli saanut korvaukseksi viestipaikassa lakkahillolla höystettyjä lettuja, jota hän usein muisteli. Lettuja oli ollut melkoinen pino. Timolle oli kotona opetettu, että lautanen pitää syödä tyhjäksi. Itkuhan siinä oli tullut.
Timo pääsi innokkaan marjastajan mummon mukana metsälle, josta lienee siirtynyt marjastusinto myös Timolle. Tytär muistaa, miten yli 80 -vuotias isä oli aamulla ennen seitsemää tullut pyörällä vastaan, kaksi täyttä mustikkaämpäriä pyörän sarvissa. Timo toimi usein myös isoäidin apuna ja opissa savusaunan lämmittäjänä.
Aikuisiällä Timo rakensi useita savusaunoja, joista yhdessä on vuosikymmeniä perinteisesti palvattu joulukinkkuja.
Timon varhaislapsuutta sotavuosina sävytti perheen esikoisen asema isän ollessa rintamalla, äidin tehdessä karjatilallisen töitä. Nuoremmista sisaruksista huolenpito kuului aikakauteen. Huolenpito läheisistä olikin Timolle ominaista. Viimeisinä päivinään hän vielä muistutti perhettä asian tärkeydestä.
Sotavuosina Järventaustassa Timolla oli lapsena vastuullisia tehtäviä. Palovartiointi kylällä olleesta tähystystornista, osallistuminen tilan töihin, kuten hevosajurina peltotöissä, koulun uunien lämmitys, koivuhaloista pilkkeiden tekeminen kuorma-autojen polttoaineeksi, luonnonantimien keruu koulun keittolaan. Järventakana oli puhelin vain Kirrassa ja Korkeaojalla. Viestinvientimatkat olivat sielläkin pitkiä pienelle pojalle. Paluumatkat lähes pimeillä metsäpoluilla olivat Timolle mieleen painuneita kokemuksia. 1940 – 50 -lukujen taitteessa Timo osallistui hevosmiehenä tietalkoisiin Järventaustan kylältä Rudanmaan kylään. Juuri ajokortin saaneena oli toinen tietalkoo Järventaustasta Lahnajärven kautta Harjakankaalle.
Talkoita tehtiin myös talvi- ja kesäurheilun hyväksi. Hyppyrimäki Vihdankalliolle oli järven takana mittavin talkookohde. Hyppypituudet olivat noin 40 metriä, tyyliäkin oli arvosteltu.
Vuonna 1951 järventaustalaiset päättivät hankkia sähköt. Varoja kustannuksiin oli saatu, mutta pääosin työ tehtiin talkoilla. Timon talkootyö oli sitoa langat eristimiin, noin sataan pylvääseen Järventaustalta Paluksella olevalle muuntajalle. Timo osallistui myös pylväiden pystytystalkoisiin.
1950 -luvun toisella puoliskolla Timo siirtyi asumaan Järventaustalta Kullaan keskustaan. Timo avioitui vuonna 1959 Kokemäen Kauvatsalta kotoisin olevan Ritvan kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta. Vuosina 1956–1965 heillä oli huoltoasema, auto-, kone- ja sepänliikeyritys. Vuosina 1966–1983 Timo oli osakkaana Veljet Korkeaojalla päätoiminaan rakennusurakointi, muiden osakkaiden keskittyessä soranajoon.
Kullaan Rakennus Oy:ssä hän toimi osakkaana ja työnjohtajana vuodesta 1984 eteenpäin, pääasiassa rakennusten restauroinnin asiantuntijana. Yhtiön referensseinä oli muun muassa Leineperin ruukin alueen kunnostus, josta alue sai Europa Nostra - diplomin sekä E. Wikströmin taidemuseon restaurointi Visavuoressa.
Timo oli yhteiskunnallisesti valveutunut sekä kiinnostunut maailmanpolitiikasta aina viime päiviin asti. Hänen luottamustehtäviensä sekä yhdistystoiminnan määrä on mittava. Kullaan kunnassa hän toimi kunnanvaltuuston sekä hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Lisäksi hän toimi palo- sekä holhouslautakunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana. Tutuksi tuli myös toimiminen Ulvilan kansanterveystyön kuntayhtymän yhtymähallituksessa sekä Kullaan kirkkoneuvostossa. Suomen Kotiseutuliiton valtuustossa Timo toimi 2008 – 2014. Kotiseutuneuvoksen arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 2005.
Aktiivinen osallistuminen yhdistys- ja kotiseututyöhön olivat Timolle elämäntapa. Elämänsä aikana hän toimi aktiivisesti muun muassa Lions Club Kullaassa, Kullaan VPK: ssa, Karhuseutu ry:ssä, Satakunnan historiallisessa seurassa, Porin seudun matkailuoppaat ry:ssa sekä Kullaan metsästysseurassa. Hän oli myös Porin Ladun sekä Kullaan kirkkoveneyhdistyksen jäsen.
Kotiseutu- ja museotyö oli Timon yksi elämän kiinnekohtia vuosikymmenten ajan. Hän oli Kullaan Kotiseutu- ja museoyhdistyksen perustajajäsen ja varsinainen toiminnan organisaattori. Puheenjohtajana hän veti yhdistystä vuosina 1978–2015. Yli 60 vuotta hän jaksoi pitää huolen kullaalaisten talonpoikaisesineistön ja historian tallentamisesta jälkipolville. Timo opasti ja neuvoi nuorempia ymmärtämään historiaa ja mieleenpainuvia olivat hänen tarinansa usein vuosikymmentenkin takaa. Vielä menneenä kesänä Timo oli aktiivisesti mukana rakentamassa hänelle tärkeää hevosajan esineistön näyttelyä Taattolassa. Näyttely saatiin avauskuntoon ja Timo koki varmaan suurta tyydytystä päästessään sitä vielä esittelemään. Koko Taattolan museomäki rakennuksineen ja esineistöineen on arvokas ja ainutlaatuinen muistomerkki, jonka Timo jätti jälkipolville.
Kotoa hänet tavoitti usein tutkimassa kirjallisuutta, kirjoittamassa historiikkeja tai mieluisan, pitkäaikaisen harrastuksen sukututkimuksen parista. Erityinen mielenkiinnonkohde oli Kullaan Palukselta lähtöisin oleva laaja Ellin suku. Timo oli jälkikasvulleen rakastava ja huolehtiva isä, isoisä ja isoisoisä. Jälkipolven häneltä saama monimuotoinen apu ja neuvot, olivat ajoittain tarpeen. Hän piti toisinaan vanhoja keinoja parempina, kuin pussillista uusia. Näkemyserot nuoremman sukupolven kanssa tasaantuivat usein kallistuen kokemusasiantuntijan suuntaan.
Timo huolehti vielä itselleen tärkeäksi kokemansa asiat kuntoon. Erityisen kiitoksensa hän halusi välittää Kullaan kotiseutu ja -museo yhdistyksessä pyyteetöntä talkootyötä tehneille henkilöille. Timo menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen läheisten saattamana Porin kaupunginsairaalassa 5. syyskuuta 2024.
Elina Korkeaoja
tytär
Esa Ahlqvist
ystävä, Kullaan Kotiseutu - ja museoyhdistyksen puheenjohtaja