Kestävä kehitys on arkea
Kulunut viikko on ollut Kestävän kehityksen viikko. Viikon aikana on tuotu esiin muun muassa se, että kestävä kehitys ei ole mitään ihmeellisiä kommervenkkejä, vaan pääasiassa jokainen toimii jo kestävän kehityksen ajatusmallien tavoin arjessaan, vaikka ei sitä tule ajatelleeksi arjen keskellä. Kestävää kehitys on pieniä askelia arjessa, vaikkapa siinä, että ottaakin kauppareissua varten polkupyörän sarvista kiinni auton ratin sijaan. Samalla saa liikuntaa, ja joutuu ehkä pähkäilemään, kuinka ostokset saa kuljetettua selkärepussa muovikassin sijaan kotiin. Samalla säästyy polttoainetta, jonka litrahintaa varmastikin jokainen meistä seurailee päivittäin. Vanha sanonta on, että tuo tullessas ja vie mennessäs, tämä ohjenuora pätee myös ajatellessa kestävästi. Kun lähdet sinne kauppaan, ota mukaan myös kirjaston palautuskirjat tai vie metallit keräykseen.
Pienilläkin teoilla on merkitystä. Kestävää kehitystä on ajatella asioita hieman huomista pidemmälle. Mistään saavutetuista eduista ei tarvitse luopua, tärkeintä on ajatella uudella tavalla.
SataKylät ry:n verkkosivuille on tämä viikon aikana kerätty erilaisia vinkkejä. Sieltä voi lainata hyviä käytäntöjä ja ilahduttaa naapuria omilla ylijäämäomenoillaan tai neuloa langanpätkistä upea torkkupeiton. Kierrätys on kestävää kehitystä. Vanhojen tavaroiden tuunaaminen uuteen käyttötarkoitukseen on ollut jo pitkään muodissa. Se jos jokin on kestävää kehitystä. Vanhasta piikkilanka-aidasta taiteiltu valaisin antaa sisutuselementin lisäksi kulttuurillista oppia nuoremmille. Piikkilangan tarina aikoinaan välttämättömästä keksinnöstä nykypäivän jätteeksi on kulttuurin siirtämistä uusille sukupolville. Samalla luovuus kukkii.