Ammattikoulu on pian taputeltu: Anani Afidegnon opiskeli sähköasentajaksi suomenkielellä
Vasta neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Anani Afidegnon lupasi perheelleen valmistua sähköasentajaksi ja sen hän myös teki, vieläpä suomenkielellä.
Pauliina Vilpakka
Ulvila
Sataedussa Ulvilan toimipisteessä opiskelevalle 33-vuotiaalle Anani Kokou Afidegnonille meneillään oleva kevät on erityinen, sillä hän valmistuu toukokuun lopulla sähkö- ja automaatioasentajaksi. Urakka ei ole ollut helppo, mutta mies on pitänyt kiinni periaatteestaan, että jos jotain aloittaa, se pitää myös saattaa loppuun.
– Lupasin itselleni ja perheelleni, että valmistun sähköasentajaksi. Se on ollut iso motivaatio, hän kertoo.
Vasta neljä vuotta Suomessa asuneelle miehelle kaikkein haastavinta sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittamisessa on ollut suomenkieli. Afidegnon on kotoisin Länsi-Afrikassa sijaitsevasta, reilun 9 miljoonan asukkaan Togosta ja hänen äidinkielensä on ewe. Togo on entinen Ranskan siirtomaa, joten koulukieli on ranska, ja englantiakin paikallisissa kouluissa opetetaan.
Muutettuaan Suomeen vuonna 2021 Afidegnon kävi kymmenen kuukauden mittaisen kotoutumiskurssin, jossa käytetty kieli oli selkosuomea. Ympäristö muuttui heti kerralla paljon vaikeammaksi ammattikoulussa, jossa kommunikoidaan puhekielellä.
– Varsinkin ensimmäisenä opiskeluvuonna se oli minulle iso stressin aihe. Välillä tuntui tosi vaikealta ymmärtää puhetta, ja tunsin itseni tyhmäksi. Mutta Sataedussa on tosi hyvät opettajat, jotka auttoivat minua paljon kielen kanssa. Olen siitä tosi kiitollinen, hän kertoo.
Kielenoppiminen ei ole ollut pelkän koulutuksen varassa, vaan Afidegnon on ollut asiassa itse aktiivinen. Hän esimerkiksi hyödyntää bussimatkoja katsomalla kännykästään selkouutisia suomeksi. Lisäksi hän katsoo Youtubesta maahanmuuttajille suunnattuja suomenkielen opetusvideoita. Kolmessa vuodessa on tapahtunut paljon, ja Afidegnon antaa haastattelun Ulvilan Seudulle suomenkielellä ilman apuvälineitä tai tulkkausta.
Afidegnon hakeutui opiskelemaan sähkö- ja automaatioalaa, koska hän työskenteli kotimaassaankin saman alan tehtävissä.
Haastattelupäivänä maaliskuun lopulla Internet kertoo, että Togon pääkaupungissa Loméssa lämpötila on +30 celsiusta, kun taas Ulvilassa on vielä lunta maassa. Kun Afidegnon muutti Suomeen, oli lämmin kesä ja ihmiset olivat ulkona nauttimassa auringosta. Hän ihmetteli suomalaiselle vaimolleen ääneen, miksi ihmiset vaikuttavat niin iloisilta.
– Vaimoni sanoi, että odota vähän, niin kohta ymmärrät.
Pitkä talvi, kylmyys ja lumi ovat olleet Afidegnonille uusia tuttavuuksia, tropiikissa kun ei lunta sada. Samoin marraskuun pimeys on ollut vähän haastavaa, kun on tottunut kotimaassa siihen, että aurinko nousee kuudelta ja pysyy taivaalla kellon ympäri.
– Alussa se oli vähän shokki, mutta nyt olen siihen jo tottunut. Kunhan pukee tarpeeksi, pärjää ihan hyvin. Maisema on talvella aina todella hieno, ja erilainen kuin kotimaassani.
Suomalaisia Afidegnon kuvailee luotettaviksi ja avuliaksi. Neljässä vuodessa kertyneet kokemukset ovat positiivisia.
– Suomalaiset ovat aina hiljaa, mutta heillä on todella hyvä sydän.
Esimerkiksi ammattikoulussa Afidegnon ei ole kohdannut minkäänlaisia vaikeuksia vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa tai rasismia. Päinvastoin hänet otettiin uutena opiskelijana heti mukaan porukkaan. Ensimmäisenä koulupäivänä hän istui yksin syömään koulun ruokalassa, mutta pian luokkakaverit tulivat porukalla toisesta pöydästä hänen viereensä.
– Se lämmitti sydäntä, hän muistelee.
Kielenoppiminen ei ole ollut pelkän koulutuksen varassa, vaan Afidegnon on ollut asiassa itse aktiivinen. Hän esimerkiksi hyödyntää bussimatkoja katsomalla kännykästään selkouutisia suomeksi.
Koulu on sujunut muutenkin hyvin, ja viime syksyn päätteeksi Afidegnon sai koulultaan stipendin. Suomalainen ammattikoulu muistuttaa hänen mukaansa monin tavoin ammattikoulua Togossa, vaikka Suomessa koulun laitteisto on jonkin verran kehittyneempää, eikä Togossa kaikilla opiskelijoilla ole välttämättä omaa tietokonetta. Sähkö- ja automaatioalalle Afidegnon hakeutui, koska hän työskenteli kotimaassaan saman alan tehtävissä veljensä yrityksessä, joka asentaa tv-antenneja ja valvontakamerajärjestelmiä.
Seuraava tulevaisuuden tavoite on työllistyä vastavalmistuneena sähkömiehenä. Afidegnon on suorittanut työssäoppimisia ja tehnyt kesätöitäkin alan yrityksissä. Tämän vuoden kesätyöpaikka on vielä auki. Kunhan työkokemusta vähän karttuu, Afidegnon arvelee voivansa kenties jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, eikä yrittäjyyskään kuulosta hänestä mahdottomalta.