Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund kertoo tulevan TNT-tehtaan rekrytoinneista, tuotannosta ja turvallisuudesta
Noormarkussa tullaan valmistamaan TNT:tä, jota myydään puolustusteollisuudelle Suomeen, EU-maihin ja Nato-maihin.
Pauliina Vilpakka
Noormarkku
Noormarkun Kankaalle tulevan TNT-tehtaan piirustukset ovat suunnittelijoiden työpöydillä. Viidenkymmenen hehtaarin tontti sijoittuu Poosjärven ja Noormarkun keskustan välimaastoon, noin kolmen kilometrin päähän Noormarkun keskustasta. Sijainti on metsän siimeksessä, eikä sinne näy Parkanontieltä. Parhaillaan tontilla ovat käynnissä luontoselvitykset ja maaperätutkimukset. Rakennuttaja Oy Forcit Ab suunnittelee laittavansa lupahakemukset vetämään syksyllä ja niiden aikataulusta riippuen alkaa rakentaminen.
Ensimmäinen porilainen on jo rekrytoitu räjähdeainetehtaan palvelukseen hankkeen tekniseksi johtajaksi ja lisää avainhenkilöitä rekrytoidaan pikkuhiljaa. Suuremmat rekrytointiaallot sijoittuvat vuosiin 2026-2027 ja tehtaan tuotannon on määrä alkaa vuonna 2028. Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund sanoo, että rekrytointimielessä räjähdetehdas on aika tavanomainen kemianteollisuuden tuotantolaitos, jossa tarvitaan henkilökuntaa monipuolisesti trukkikuskeista prosessi-insinööreihin.
TNT eli trotyyli on räjähdeaine, jota käytetään muun muassa tykistön- ja kranaatinheittimien ammuksissa. Noormarkun tehtaalla ei täytetä ammuksia, vaan valmistetaan ainoastaan hiutalemuotoista TNT:tä. Sitä tullaan myymään puolustusteollisuudelle Suomeen, EU-maihin ja Nato-maihin.
Valtiotasolta käynnistetyn, arvioltaan yli 200 miljoonan euron tehdashankkeen taustalla on puolustusteollisuuden lisääntynyt TNT:n tarve, kun Euroopan uhkakuvat ovat muuttuneet Venäjän hyökkäyssodan myötä. Westerlund huomauttaa, että TNT on tällä hetkellä pullonkaula myös Ukrainan puolustuksessa.
Forcit on valmistanut TNT:tä Hangossa vuosina 1957-2005. Sen jälkeen Suomessa ei ole ollut TNT-tehdasta, ja koko Euroopassakin Noormarkun tehdas tulee olemaan kokoluokassaan merkittävä. Westerlund kertoo, että tehdas tulee moninkertaistamaan Suomen huoltovarmuuden ja puolustuskyvyn esimerkiksi tykistön ammuksien osalta.
– Siitä riittää Suomen tarpeisiin ja vielä liittolaismaillekin.
Räjähdeainetehdas tulee sijoittumaan noin kolmen kilometrin päähän Noormarkun keskustasta. Kuva: Pauliina Vilpakka
Räjähdeala on Suomessa viranomaisten valvomaa toimintaa. Viranomaissäädökset ohjaavat myös uuden tehtaan suunnittelua, sen tuotannon ja logistiikan järjestämistä, sekä laitteita ja prosesseja.
– Prosessit suunnitellaan hyvin tarkasti, kaikki yksityiskohdat käydään läpi ja vielä asennusvaiheessa ja käyttöönottovaiheessa tehdään riskienkartoituksia. Operointivaiheessa räjähdevalmistuksessa on hyvin tärkeää, että kiirettä ei saa ikinä olla, Westerlund sanoo.
Viranomaisten säätämä on myös suojavyöhyke, joka on Noormarkun tehtaan tapauksessa noin yksi kilometri tehtaasta lähimpään asutukseen, kiinteisiin työpaikkoihin ja tiehen. Suojavyöhykkeen tarkoitus on suojata ulkopuolisia, jos tehtaalla tapahtuisi onnettomuus.
Konkreettisimmat uhkakuvat räjähdeainetehtaalle ovat metsäpalot ja ukkonen, jotka myös otetaan huomioon jo tehtaan suunnitteluvaiheessa.
– Varmistamme myös, että alue on turvallinen, eikä metsäpalo voi levitä sinne. Teemme usein sisäisiä harjoituksia ja harjoittelemme pelastuslaitoksen kanssa, että henkilökunnalla asiat tulisivat selkärangasta, jos jotain tapahtuisi.
Westerlund kertoo, että räjähdealalla turvallisuus on aina ykkösasia kaikessa mitä tehdään ja vakuuttaa, että sitä se tulee olemaan myös Noormarkun tehtaalla.
– Olemme valmistaneet räjähteitä vuodesta 1893 ja Forcit on Euroopan suurin siviiliräjähteiden valmistaja. Tällä alalla on hienoa, että myös kilpailijoitten kesken jaetaan hyviä käytäntöjä ja oppeja turvallisuuteen liittyvistä virheistä, jotta koko ala voi kehittyä.
Entä ovatko esimerkiksi Lapuan patruunatehtaan tapauksen kaltaiset suuronnettomuudet nykypäivänä mahdollisia, ja mitä niistä on opittu?
– Nykyaikaiset räjähdetehtaat ovat hyvin, hyvin turvallisia. Mutta emme halua koskaan olla henkisesti sellaisessa mielentilassa, jossa ajattelisimme, että nyt turvallisuustekniikkamme ja -kulttuurimme on täydellistä. Se olisi huono merkki. Joka päivä pitää pyrkiä havaitsemaan kaikkia mahdollisia poikkeamia etukäteen ja puuttumaan niihin. Aina voi oppia, ja ala onkin joka virheestä oppinut, Westerlund sanoo.