Kaupunki juhli yhdessä kaupunkilaistensa kanssa
Tiia Jokisalo
Viime perjantaina vietettiin Ulvilan 660. syntymäpäivää pienimuotoisin juhlallisuuksin ympäri kaupunkia. Virallisen juhlapaikan virkaa toimitti Olohuone, jossa tarjottiin 200:lle ensimmäiselle kakkukahvit. Tilaisuus oli avoin kaikille ja paikalla oli myös kaupungin henkilökuntaa.
Tilaisuus alkoi kaupunginjohtajan tervehdyksellä.
– Ulvilan tarina on harvinaisen pitkä Suomen mittapuulla. Ja mikä hienointa, että edelleen satojen vuosien jälkeen Ulvila jatkaa itsenäisenä kuntana ja pyrkii kehittämään elinvoimaisuuttaan, palveluita ja ihmisten hyvinvointia, Mikko Löfbacka summasi.
– Halusimme viettää syntymäpäiviä niin, että kaikki kuntalaiset ovat kutsuttu mukaan, juhliin saapunut sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kimmo Vepsä totesi.
Tilaisuudessa kuultiin kahvittelun ohessa museoamanuenssi Maarit Grahnin esitelmä Ulvilan vaiheista. Hän valotti esitelmässä esimerkiksi Ulvilan kaupungin keskiaikaista sijaintia, joka on ollut Kokemäenjoen ja nykyisen Kirkkojuovan pohjoisrannalla kirkosta noin 300-400 metriä etelään.
Nykyään maisemassa on jäljellä enää jokivarsi, Päkkiojan pohja, Kellarinmäki ja kirkko. Muut kaupungin rakennukset ovat olleet puurakenteisia, eikä niistä ole jäänyt samalla tavalla jälkiä kuin kivikaupungeista. Historiantutkijat ovat esittäneet, että asukasmäärä on ollut 1500-luvun puolivälissä Ulvilassa noin 400–500 henkeä.
Kirjastossa puolestaan kaupunki tarjosi lainaajille pullakahvit. Täysin ylimääräistä päänvaivaa juhlapäivään tosin toi se, että poikkeuksellisesti kirjaston verkkoyhteys kaatui päivän ajaksi. Lainaukset suoritettiin sitä aikana kekseliäästi kopiokoneen avulla kopioimalla kuva viivakoodista.
Palautusten kuittaukset puolestaan odottivat verkkoyhteyden toimimista ja siitä syystä kirjojen kasa paisui palautuspisteellä ennätykselliseksi.
Uimahallissa puolestaan oli syntymäpäivän kunniaksi mahdollista polskia tai kuntoilla eurolla.
Ulvila perustettiin 1365
Suomeen perustettiin keskiajalla kuusi kaupunkia, ensin Turku 1290-luvun tienoilla, Ulvila vuonna 1365 ja sitä seurasivat Porvoo, Viipuri, Rauma ja Naantali.
Ulvila oli keskiajalla koko Ruotsin valtakunnan pohjoisin kaupunki ja tärkeä valtakunnalle nimenomaan Pohjanlahden kaupan kannalta.
Merkityksellistä Ulvilan kaupungin synnylle oli myös sijainti kaupankäynnin kannalta edullisella paikalla Kokemäenjoen suulla, josta oli hyvät yhteydet myös sisämaahan. 1500-luvulle tultaessa maan kohoamisen myötä Ulvilan satama oli madaltunut kelvottomaksi suurten laivojen liikenteelle. Vuonna 1558 Juhana Herttua määräsikin kaupungin siirrettäväksi noin seitsemän kilometriä jokisuulle päin, jonne myös Ulvilan porvarit muuttivat ja näin Pori sai alkunsa.
Ulvila otti kaupunki-nimityksen uudelleen käyttöön 1.1.2000.