Ark­ti­set Aro­mit ry ja Mart­ta­liit­to ovat va­lin­neet vuo­den luon­non­tuot­teik­si pih­la­jan­mar­jan, lam­paan­kää­vän ja nok­ko­sen. Ylei­se­nä koko maas­sa kas­va­van pih­la­jan ter­veel­li­siä mar­jo­ja soi­si käy­tet­tä­vän enem­män, sa­moin nuo­re­na mie­don­ma­kuis­ta, kiin­te­ä­mal­tois­ta lam­paan­kää­pää. Nok­ko­nen on yk­si tun­ne­tuim­pia Suo­men luon­non tar­jo­a­mia su­per­ruo­kia. Nok­ko­ses­ta ke­rä­tään leh­tiä sekä nuo­ria ver­so­ja 10–15 cm:n mit­tai­si­na. Ne ovat par­haim­mil­laan ke­vääl­lä ja al­ku­ke­säl­lä. Kas­vus­to­jen van­he­tes­sa ke­rä­tään vain leh­tiä ver­so­jen lat­va­o­sis­ta ku­kin­taan as­ti. Sa­toa voi saa­da koko ke­sän ajan, jos kas­vus­to vä­lil­lä nii­te­tään alas. Sie­me­niä ke­rä­tään nii­den kyp­syt­tyä lop­pu­ke­säs­tä syk­syyn. Suo­ja­kä­si­neet ovat nok­kos­ta kä­si­tel­tä­es­sä tar­peen. Leh­tiä ja nuo­ria ver­so­ja voi käyt­tää tuo­reel­taan, pa­kas­tet­tu­na tai kui­vat­tu­na. Polt­to­vai­ku­tus hä­vi­ää kuu­men­net­ta­es­sa ja osit­tain myös kui­vat­ta­es­sa. No­pea ryöp­päys on suo­si­tel­ta­vaa pa­kas­tet­ta­val­le nok­ko­sel­le sekä nit­raat­tien pois­ta­mi­seen. Nok­kos­ta voi käyt­tää hy­vin mo­ni­puo­li­ses­ti ruo­an­lai­tos­sa, lei­von­nas­sa, yrt­ti­juo­mis­sa ja vi­her­jau­heis­sa. Sie­me­niä voi käyt­tää esi­mer­kik­si maus­tee­no­mai­ses­ti ruo­kiin ri­po­tel­tu­na ja lei­von­nas­sa. Li­säk­si nok­kos­ta käy­te­tään kos­me­tii­kan val­mis­tuk­ses­sa ja muun mu­as­sa hius­ve­sis­sä ja kyl­py-yrt­ti­nä. Nok­kos­ve­si on myös hyvä luon­non­mu­kai­nen kas­vin­suo­je­lu­ai­ne ja lan­noi­te. Nok­kos­kui­dus­ta val­mis­te­taan teks­tii­le­jä.

Nok­ko­nen si­säl­tää run­saas­ti pro­tei­i­nia ja ra­vin­to­kui­tua sekä mer­kit­tä­viä mää­riä kal­siu­mia, mag­ne­siu­mia, ka­liu­mia, fos­fo­ria ja rau­taa sekä C- ja B-vi­ta­mii­ne­ja.