Päätöksen tekee aina ihminen
Suomessa on alettu yhä laajemmin heräilemään sen kiistattoman tosiasian tunnustamiseen, että maailman onnellisin maa ei ole enää pitkään aikaan ollut potentiaalinsa mukainen menestystarina. Yhteiskunta on velkaantunut vauhdilla, eivätkä Suomen kansalaisilleen palvelujen muodossa tehdyt hyvinvointilupaukset ole toimivuudeltaan tai tuloksiltaan hintalappunsa mukaisella tasolla. Toisin kuin pohjoismaiset verrokkimme, korkean verotuksen Suomi on julkisen talouden osalta kroonisesti alijäämäinen.
Maailmalla Suomi on takavuosikymmeninä voinut ylpeillä olleensa niin kansalaisten onnellisuudessa kuin kilpailukykypotentiaalissaan maailman kärkeä. Kilpailukykyä ei ole kuitenkaan onnistuttu valjastamaan käytännön toiminnaksi tai tuloksiksi. Suomessa ei ole ollut kasvua lähes 20 vuoteen. Jotain pitäisi siis tehdä.
Suomalainen ratkaisu julkisen talouden ongelmiin on perinteisesti ollut verotuksen kiristäminen. Poliittisia intohimoja ja ideologioita taas on puskettu eteenpäin julkisia menoja paisuttamalla ja sääntelyä kiristämällä. Yritysten kannalta tämä on johtanut tilanteeseen, jossa niin kustannustaso kuin sääntelykin on laajasti karannut mahdollistavasta tukahduttavaksi.
Mistä sitä iloa ja valoa sitten olisi löydettävissä?
Juuri nyt yrittäjyyden ympärillä näkyy vuosia jatkuneen sumun keskellä hentoja positiivisia pilkahduksia. Mikäli maailmalta tai kotimaasta ei nouse uusia negatiivisia shokkeja on mahdollista, että talouden pitkään jatkunut alamäki tasaantuisi ja kääntyisi jopa hienoiseen kasvuun.
Suomen kasvu voi syntyä vain siitä, että yritykset kykenevät tekemään tuloksellista liiketoimintaa ja uskaltavat investoida. Päätöstä investoinneista, työllistämisestä tai kasvun tavoittelemisesta ei kuitenkaan tee yritys, vaan päätöksiä tekevät aina ihmiset. Hyvin usein yrittäjä yksin tai yhdessä tiiminsä kanssa.
Poliitikoilta ja yhteiskunnan päättäjiltä vaaditaan rytminmuutosta yrittäjyyden kannustavuuden lisäämiseksi, mutta onneksi myös jokainen meistä suomalaisista voi osaltaan olla edistämässä Suomen valoisampaa tulevaisuutta. Tuetaan ja kannustetaan niitä, jotka omalla työllään ja ahkeruudellaan ovat Suomea rakentamassa, olipa kyse sitten yrittäjistä tai heidän työntekijöistään. Yrityksille paras kannustaja on tyytyväinen asiakas.
Valtakunnallista Yrittäjän päivää vietetään vuosittain 5. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa siitä, että suomalainen hyvinvointi perustuu yksittäisten ihmisten kyvylle, halulle ja uskallukselle ottaa riskiä ja kokeilla ammatillisten intohimojensa ja ideoidensa toteuttamista yrittäjyyden kautta. Yksin, yrittäjätiimeinä tai henkilöstönsä kanssa tulevaisuuden mahdollisuuksiin uskovat ahkerat ihmiset rakentavat elinvoimaa ja kasvua Suomeen. Huolehditaan siis siitä, että Suomi on kannustava alusta yrittäjyydelle ja ahkeruudelle.
Mikäli Suomi haluaa olla kykyjensä mukainen menestyjä, tulee yhteiskunnan olla yrittäjyyteen kannustava. Ihmisillä tulee olla luottamus siihen, että Suomi arvostaa yrittäjäriskin ottamista ja ideoiden kokeilemista yritystoiminnan muodossa. Myöskään menestyminen ei saa olla kirosana.
Petri Salminen
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja