Virkeyttä ja terveyttä oikeanlaisella ruualla
Ulvilan Olohuoneella ruoasta ja sen vaikutuksesta pääsee kuulemaan Gery ry:n eli Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksen luennolla ensi viikon torstaina. Luennolla keskitytään ensisijaisesti kuulemaan ikääntyneen ravitsemuksen kulmakivistä ja luvassa on myös konkreettisia vinkkejä terveyttä edistävän ruokavalion koostamiseen. Yleisö pääsee myös testaamaan, saako hän ravinnostaan riittävästi proteiinia.
Luennoitsijana on Marianna Markkanen, joka toimii Gery ry:n ravitsemusasiantuntijana. Luento järjestetään torstaina 14. marraskuuta kello 14–15.30.
Gery ry:n: verkkosivuilla opastetaan myös oikeanlaiseen ruokavalioon. Ruuasta saatava energia ja ravintoaineet mahdollistavat kehon monimutkaiset prosessit kuten solujen uusiutumisen, voiman lihaksissa, vastustuskyvyn viruksia ja bakteereja vastaan sekä aivojen muistitoiminnot.
Energianlähteistä tärkein on hiilihydraatti. Myös proteiinista ja rasvasta saa energiaa, mutta niillä on muitakin tehtäviä: proteiini mahdollistaa muun muassa lihasten kasvun ja pehmeä rasva tekee verisuonista kimmoisia. Tarvitsemme myös riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, joista jokaisella on tärkeä tehtävä elimistössä. Osa ravintoaineista on keholle välttämättömiä, osan keho pystyy tuottamaan itse.
Iän myötä energiantarve pienenee, koska liikunnan määrä vähenee ja elintoiminnot hidastuvat. Kehon joustokyky vähenee ja mahdolliset sairaudet tai lääkitykset vaikuttavat kehon toimintaan. Ravintoaineiden tarve ei kuitenkaan pienene, vaan joidenkin ravintoaineiden, kuten proteiinin ja D-vitamiinin tarve jopa kasvaa. Jotta keholle ja aivoille välttämättömiä ravintoaineita saa pienemmistä ruoka-annoksista riittävästi, on ruuan laatuun kiinnitettävä huomiota.
– Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on avain vireyteen ja hyvinvointiin, voimaaruuasta.fi-sivustolla opastetaan.