Ko­to­na­ni oli pu­he­lin, jon­ka nu­me­ro oli 88 440 (Naa­pu­rin Ei­nen nu­me­ro oli 88 088 ja eno­ni nu­me­ro oli 88 183). Kai­kil­la ei ol­lut pu­he­lin­ta ja naa­pu­rit tu­li­vat meil­le usein pyy­tä­mään lu­paa soit­toon. Asi­at toi­mi­tet­tiin no­pe­as­ti ja pu­he­li­men vie­reen jä­tet­tiin ko­lik­ko mak­suk­si soit­ta­mi­ses­ta.

Nuo­rem­mil­le lu­ki­joil­le tie­dok­si, et­tä pu­he­lin oli pöy­däl­lä ja sitä ei pi­det­ty kä­des­sä ei­kä otet­tu mu­kaan. Se oli niin kuin ”la­tauk­ses­sa” koko ajan. Nu­me­rot va­lit­tiin kään­tä­mäl­lä va­lin­ta­kiek­koa, jos­sa oli 10 rei­kää. Jos Po­rin käyn­nil­lä tuli asi­aa ko­tiin, piti va­li­ta pu­he­lin­ki­os­ki, jos­sa ko­li­kol­la mak­set­tu­aan sai to­vin pu­hel­la vas­taa­not­ta­jan kans­sa.

Jo­ten­kin sitä saa­tiin ys­tä­vät, tut­ta­vat ja hei­lat pu­he­li­men toi­seen pää­hän, vaik­ka se pu­he­lin ei siis ol­lut ai­na mu­ka­na.

Bel­lin ja kump­pa­nei­den ke­hi­tys­työn tu­lok­se­na syn­tyi ver­ra­ton kek­sin­tö 1850-lu­vul­la. Pu­he­lin on tuo­nut ih­mi­set lä­hem­mäs toi­si­aan, se on ol­lut mer­kit­tä­vä ta­lou­del­li­sen ja te­ol­li­sen kas­vun mah­dol­lis­ta­ja, se on pe­las­ta­nut ih­mis­hen­kiä. Pu­he­lin on myös vä­lit­tä­nyt lem­men sa­no­ja ja sii­tä on­kin maa­il­mal­la teh­ty sa­to­ja mu­siik­ki­kap­pa­lei­ta – pu­he­lin­lan­gat ovat to­del­la­kin lau­la­neet.

1980-lu­vul­la tu­li­kin eteen se, et­tä pu­he­lin otet­tiin mat­kaan mu­kaan. Aluk­si se oli vain har­voil­la, mut­ta nyt lä­hes jo­kai­sel­la se on mu­ka­na kaik­ki­al­la. Mat­ka­pu­he­li­met ovat teh­neet val­ta­van vai­ku­tuk­sen vies­tin­tään, tek­no­lo­gi­aan ja yh­teis­kun­taan ylei­ses­ti. Mat­ka­pu­he­li­met ovat yleis­ty­neet no­pe­as­ti ja laa­jal­ti maa­il­man­laa­jui­ses­ti. Ne ovat tul­leet saa­vu­tet­ta­vik­si useim­mil­le ih­mi­sil­le eri ta­lou­del­li­sis­sa olo­suh­teis­sa ja eri puo­lil­la maa­il­maa. Äly­pu­he­li­met ovat tuo­neet in­ter­ne­tin ja tie­to­jen saa­ta­vuu­den käyt­tä­jien tas­kuun. Tämä on mul­lis­ta­nut tie­don­haun, so­si­aa­li­sen me­di­an käy­tön ja mo­nen­lais­ten so­vel­lus­ten käy­tön.

Yh­teis­kun­nan toi­min­not ovat siir­ty­mäs­sä pu­he­li­meen. Ul­vi­las­ta ovat kaik­ki pan­kit ka­don­neet ja pan­kit ovat pu­he­li­mien si­säl­lä. Pu­he­li­mel­la teh­dään os­tok­sia, mak­se­taan las­ku­ja ja ha­e­taan lai­naa.

Pu­he­li­mes­ta on tul­lut mo­nel­le elä­män kes­kiö. Äly­pu­he­li­met ovat mah­dol­lis­ta­neet työn ja viih­teen yh­dis­tä­mi­sen. Ih­mi­set voi­vat työs­ken­nel­lä, lu­kea uu­ti­sia ja viih­tyä yh­del­lä lait­teel­la

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet siir­ty­vät etä­vas­taa­not­toi­hin. Ter­veys­so­vel­luk­set ja etä­kon­sul­taa­ti­ot mah­dol­lis­ta­vat kä­te­väs­ti vaik­ka sil­mä­tu­leh­duk­sen hoi­don – ota kuva sil­mäs­tä ja lä­he­tä se lää­kä­ril­le, joka mää­rää lääk­keen kä­te­väs­ti ap­teek­kiin säh­köi­ses­ti.

Mat­ka­pu­he­li­met ovat olen­nai­nen osa ny­ky­ai­kais­ta elä­mää, ja nii­den val­loi­tus jat­kuu edel­leen uu­sien in­no­vaa­ti­oi­den ja so­vel­lus­ten myö­tä. Ne ovat muut­ta­neet ta­paa, jol­la eläm­me, työs­ken­te­lem­me, viih­dym­me ja pi­däm­me yh­teyt­tä toi­siim­me, ja nii­den vai­ku­tus yh­teis­kun­taan on ol­lut mul­lis­ta­va.

On va­li­tet­ta­vas­ti to­det­ta­vat, et­tä tä­nään tuo ih­mi­siä yh­dis­tä­väs­tä pu­he­li­mes­ta on tul­lut vä­li­ne, joka vie ih­mis­tä pois ih­mi­syy­des­tä – elä­män suu­res­ta hy­vyy­des­tä. Ih­mi­sel­le on tär­kein­tä toi­nen ih­mi­nen ja tuo­hon vä­liin on tul­lut äly­tön pu­he­lin. Vai­ku­tuk­set ovat näh­tä­vis­sä joka puo­lel­la. En us­ko, et­tä edes lää­kä­rit ha­lu­a­vat siir­tyä ar­keen, jos­sa po­ti­laan koh­taa­mi­nen ta­pah­tuu ruu­dus­sa. Ih­mi­sen ai­to koh­taa­mi­nen tar­vit­see ai­na läs­nä­o­loa. Maa­il­ma on pal­jon kau­niim­pi li­ve­nä.

Eni­ten olen huo­lis­sa­ni pu­he­li­mes­ta, mikä on lap­sen kä­des­sä. Lap­sen ja nuo­ret voi­vat jou­tua häi­rin­nän, ni­mit­te­lyn tai uh­kai­lun koh­teek­si ver­kos­sa, ja tämä voi vai­kut­taa hei­dän it­se­tun­toon­sa ja mie­len­ter­vey­teen­sä. Pu­he­li­mes­sa on pal­jon si­säl­töä, joka ei ole so­pi­vaa lap­sil­le ja nuo­ril­le. He saat­ta­vat al­tis­tua vä­ki­val­tai­sel­le, sek­su­aa­li­ses­ti so­pi­mat­to­mal­le tai muul­le hai­tal­li­sel­le si­säl­löl­le, mikä voi vai­kut­taa hei­dän mie­len­ter­vey­teen­sä ja maa­il­man­ku­vaan­sa. Kän­ny­kän tai tab­le­tin käyt­tö en­nen nuk­ku­maan­me­noa voi vai­kut­taa uneen. Si­ni­sen va­lon sä­tei­ly voi häi­ri­tä uni­ryt­miä ja ai­heut­taa unet­to­muut­ta, mikä vai­kut­taa lap­sen tai nuo­ren fyy­si­seen ja psyyk­ki­seen ter­vey­teen.

Pu­he­li­mes­ta tu­lee hel­pos­ti elä­män kes­kiö, joka työn­tää syr­jään kai­ken muun.

Van­hem­pien ja huol­ta­jien on tär­ke­ää ol­la tie­toi­sia näis­tä vaa­rois­ta ja opas­taa lap­si­aan vas­tuul­li­seen ja ta­sa­pai­noi­seen pu­he­li­men käyt­töön. Sään­nöt, val­von­ta ja avoin kes­kus­te­lu voi­vat aut­taa nuo­ria vält­tä­mään näi­tä vaa­ro­ja ja hyö­dyn­tä­mään pu­he­lin­ta tur­val­li­ses­ti ja te­hok­kaas­ti.

Pu­he­lin it­ses­sään ei ole paha tai hyvä. Se on vä­li­ne, jota käy­te­tään eri tar­koi­tuk­siin, ja sen luon­ne mää­räy­tyy sen käy­tön ja käyt­tä­jän pe­rus­teel­la. Pu­he­lin­ta voi­daan käyt­tää sekä hy­viin et­tä huo­noi­hin tar­koi­tuk­siin, ja sen vai­ku­tus riip­puu sii­tä, mi­ten sitä käy­te­tään.

Nyt oli­si ai­ka miet­tiä hy­vin tar­kas­ti, mitä me elä­mäl­läm­me teem­me. Myös kou­lun on syy­tä teh­dä huol­ta­jien kans­sa sel­ke­ät pe­li­sään­nöt, mi­ten me suo­je­lem­me las­ten ja nuor­ten elä­mää muut­tu­vas­sa maa­il­mas­sa.

Kaik­ki kui­ten­kin läh­tee meis­tä ai­kui­sis­ta. Is­tut­ko sinä it­se huol­ta­ja­na il­lan ko­to­na soh­val­la kän­nyk­kä kä­des­sä. Van­hem­pien tu­lee ol­la sel­vil­lä lap­sen­sa kän­ny­kän­käy­tös­tä. Meil­le kai­kil­le oli­si hyvä so­pia, et­tä il­lal­la vaik­ka­pa klo 19.00 kaik­ki lait­ta­vat kän­ny­kät le­pää­mään ja il­ta vie­te­tään yh­des­sä per­heen kans­sa pu­hu­mal­la, hel­li­mäl­lä ja har­ras­ta­mal­la yh­des­sä. Yöl­lä kän­nyk­kää ei pi­de­tä pei­ton al­la.

Ja muis­te­taan, et­tä pu­he­li­mel­la voi myös soit­taa ys­tä­väl­le, äi­dil­le tai lap­sel­le.

Kim­mo Vep­sä

Si­vis­tys- ja hy­vin­voin­ti­joh­ta­ja