Pe­rus­suo­ma­lai­set aja­vat mo­nia hy­viä asi­oi­ta, joi­ta ei kui­ten­kaan voi­da saa­vut­taa ta­voit­tee­na ole­van EU-eron ja Suo­men mar­kan avul­la. Sen si­jaan tar­vit­sem­me tii­viim­pää EU-ta­son yh­teis­työ­tä. Tek­no­lo­gi­an ke­hit­ty­es­sä on vai­kea ku­vi­tel­la, et­tä Suo­mi voi­si ol­la me­nes­ty­vä it­se­näi­nen su­ve­ree­ni saa­re­ke muut­tu­vas­sa maa­il­mas­sa, kos­ka em­me ole hy­viä kai­kes­sa.

Mo­nien mie­les­tä Sveit­si ja Nor­ja ovat su­ve­ree­nien me­nes­ty­vien val­ti­oi­den mal­lie­si­merk­ke­jä, mut­ta he unoh­ta­vat, et­tä Sveit­si on käy­tän­nös­sä dik­taat­to­rien ja ri­kol­lis­ten ra­ho­jen tur­va­sa­ta­ma. Nor­jal­la on öl­jy­rik­kauk­sia, joi­ta he ei­vät ha­lua ja­kaa ke­nen­kään kans­sa. Suo­mi ei sovi kum­paan­kaan ka­te­go­ri­aan.

Muis­tan hy­vin sen ajan kun mark­kaa de­val­voi­tiin sään­nöl­li­sin vä­li­a­join. Kau­pat tyh­je­ni­vät tuon­ti­hyö­dyk­keis­tä – heti sen jäl­keen kun val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri al­koi va­kuu­tel­la, et­tä de­val­vaa­ti­o­ta ei tule. Oli tie­tys­ti kiva saa­da suu­ria pal­kan­ko­ro­tuk­sia, mut­ta sään­nöl­li­sin vä­li­a­join ne nol­lat­tiin de­val­vaa­ti­on avul­la. Ha­lu­am­me­ko ihan oi­ke­as­ti täl­lais­ta po­li­tiik­kaa li­sää?

His­to­ria osoit­taa, et­tä pie­net it­se­näi­set val­ti­ot ajau­tu­vat en­nem­min tai myö­hem­min kaup­pa­so­tiin, ja nii­den seu­rauk­se­na to­del­li­siin aseel­li­siin yh­tee­not­toi­hin. Pel­kät so­ti­laal­li­set lii­tot ei­vät au­ta, jos em­me pys­ty har­mo­ni­soi­maan myös kaup­paan, tek­no­lo­gi­aan, luon­non­suo­je­luun, ter­vey­den­hoi­toon ja ih­mi­soi­keuk­siin liit­ty­vää lain­sää­dän­töä.

Yh­teis­työn voi­ma nä­kyy kai­kil­la ta­soil­la ko­to­na, jää­kie­kos­sa, töis­sä, kun­nis­sa ja liit­to­val­ti­ois­sa. USA on ko­ko­aan suu­rem­pi val­ti­o­mah­ti, kos­ka it­se­näi­set liit­to­val­ti­ot lo­pet­ti­vat kau­pal­li­sen ja aseel­li­sen so­ti­mi­sen ja muo­dos­ti­vat yh­te­näi­sen liit­to­val­ti­on. Kii­nan, In­ti­an, Sak­san, ja Rans­kan voi­ma pe­rus­tuu sa­man­lai­seen his­to­ri­al­li­seen ke­hi­tys­kul­kuun.

On erit­täin vai­kea us­koa, et­tä Suo­men maa­kun­nat pär­jäi­si­vät it­se­näi­si­nä ja omal­la va­luu­tal­la va­rus­tet­tu­na yh­tään sen pa­rem­min kuin ny­kyi­ses­sä suo­ma­lai­ses­sa liit­to­val­ti­os­sa.

USA ja Kii­na ovat ko­ko­aan suu­rem­pia val­ti­o­mah­te­ja, kos­ka ne ovat osan­neet yh­dis­tää voi­man­sa; Kii­na jo 700 vuot­ta sit­ten ja USA 150 vuot­ta sit­ten. Käy­tän­nös­sä EU voi­si ol­la to­del­li­nen val­ti­o­mah­ti, kos­ka EU:n vä­ki­lu­ku 510 mil­joo­naa on mer­kit­tä­väs­ti suu­rem­pi kuin USA:n 332 mil­joo­naa. EU:n brut­to­kan­san­tuo­te on 15,5 bil­joo­naa eu­roa, eli lä­hes yh­tä suu­ri kuin Kii­nan 18,3 bil­joo­naa. Li­säk­si EU:ssa kan­sa­lais­ten kou­lu­tus­ta­so ja tek­no­lo­gi­nen osaa­mi­nen on huip­pu­luok­kaa. Eu­roop­pa on kui­ten­kin ko­ko­aan pal­jon pie­nem­pi te­ki­jä kan­sain­vä­li­ses­sä po­li­tii­kas­sa, kos­ka tääl­lä yhä edel­leen us­ko­taan pien­ten it­se­näis­ten ja su­ve­ree­nien val­ti­oi­den voi­maan. Täs­tä joh­tu­en pie­ni Ve­nä­jä, jon­ka brut­to­kan­san­tuo­te on vain 2 bil­joo­naa eu­roa ja jos­sa on vain 143 mil­joo­naa asu­kas­ta, oh­jai­lee ja ter­ro­ri­soi Eu­roo­pan mui­den val­ti­oi­den toi­min­taa.

EU:n suu­rim­pia haas­tei­ta on, mi­ten pien­ten­kin jä­sen­val­ti­oi­den ää­ni saa­daan kuu­lu­viin. USA:ssa asia on hoi­det­tu niin, et­tä se­naat­tiin va­li­taan kai­kis­ta osa­val­ti­ois­ta kak­si se­naat­to­ria. Toi­nen on­gel­ma on, et­tä mo­nis­sa ky­sy­myk­sis­sä vaa­di­taan yk­si­mie­li­syyt­tä, joka vä­hen­tää EU:n ja myös Na­ton pää­tök­sen­te­on te­hok­kuut­ta ja vii­väs­tyt­tää toi­men­pi­tei­tä. Täs­tä joh­tu­en EU:ssa ja Na­tos­sa pi­tää vä­hi­tel­len siir­tyä no­pei­siin enem­mis­tö tai mää­rä­e­nem­mis­tö pää­tök­siin.

Eu­roop­paa ke­hi­te­tään oi­ke­aan suun­taan osal­lis­tu­mal­la ak­tii­vi­ses­ti EU:n ja Na­ton pää­tök­sen te­koon, vai­kut­ta­mi­nen ei on­nis­tu kat­so­mos­ta kä­sin huu­te­le­mal­la. Pal­jon on kui­ten­kin töi­tä teh­tä­vä, jot­ta pe­rus­suo­ma­lais­ten hy­vät ta­voit­teet saa­daan muu­tet­tua to­del­li­suu­dek­si.

Ant­ti Roi­ne, Ul­vi­la