Leipuri oli nuoresta pitäen Tina Nissisen unelma-ammatti
Tina´s Bakeryssä kakun maku on vähintään yhtä tärkeä kuin ulkonäkö: ne kulkevat käsikädessä.
Pauliina Vilpakka
Porilaisen Tina Nissisen työssä kuluu viikoittain paljon jauhoa ja sokeria. Leipuri ryhtyy työhön jo aamuvarhaisella, kun toiset vielä nukkuvat ja työpäivä jatkuu iltamyöhään. Leipomo-kahvilassa ollaan koko päivä jalkojen päällä, ja siksi ammattilainen on teettänyt itselleen mittatilaustyönä jalkaystävälliset työkengät.
Nissinen kuvailee olevansa visuaalinen leipuri, joka seuraa netistä alan uusia tuulia.
– Olen aina ollut sellainen näpertäjä. Kai se näkyy vielä tässäkin työssä, että tykkään tehdä tarkkoja, yksityiskohtaisia juttuja, hän kertoo.
Usein asiakkailla on kakkutilausta tehdessään jo teema mielessä ja havainnekuvat kännykässä. Lastenjuhlien kestoteemat ovat muun muassa muumi, Spiderman, Pipsa Possu ja eläinkakut. Myös Ryhmä Hau ja Minecraft ovat suosittuja teemoja.
Rippikakkuihin tuli tänä kesänä paljon kullanväriä, eli syötävää lehtikultaa, ylioppilasjuhliin Nissinen väkersi ylioppilashatun muotoisia sokerimassakakkuja ja hääpareista moni halusi perinteisen tyyliseen kermakakkuun koristeeksi aitoja kukkasia.
Nissisen mielestä kakun maku on vähintään yhtä tärkeä kuin ulkonäkö: ne kulkevat käsikädessä. Hyvä palaute tulee yleensä nimenomaan herkullisesta mausta ja kertoo siitä, että hyvät tarjoilut ovat tärkeä osa juhlaa. Nissinen saa paljon kiitoksia tyytyväisiltä asiakkailta, ja ne lämmittävät aina mieltä.
– Se on ihanaa, kun asiakkaat kiittävät ja pistävät viestiä tai tulevat käymään.
Kakkujen lisäksi Nissiseltä tilataan juhlatarjoiluja suolaisista piirakoista voileipäkakkuihin ja leivoksiin. Kuva: Pauliina Vilpakka
Nissinen on enimmäkseen avoin kaikenlaisille ideoille ja visioille. Yhden asian hän kuitenkin jättää kotileipureille: muusatun banaanin, jota hän ei laita kakun täytteeksi, ainakaan mielellään.
– Vaikka se on hyvää, en halua, että kun kakkua leikataan juhlissa, se on musta sisältä, hän perustelee.
Tina´s Bakeryn keittiössä syntyy paljon muutakin kuin täytekakkuja. Kahvilassa on aina tarjolla tuoretta pullaa. Lisäksi Nissiseltä tilataan juhlatarjoiluja suolaisista piirakoista voileipäkakkuun ja leivoksiin. Brita-kakku oli taas kerran kesän hitti.
– Siinä on voikakkupohja, johon tulee marenkipäällinen. Se on aina kesällä suosittu.
Leipuri on ollut nuoresta pitäen Tina Nissisen unelma-ammatti. Hän on luonteeltaan puuhakas ja ahkera, ja tehnyt aina tarjottavat itse esimerkiksi omien lastensa syntymäpäiville, rippijuhliin ja ylioppilasjuhliin. Nissinen on porilainen, mutta työskennellyt elämänsä Ulvilassa. Seitsemäntoista vuotta hän työskenteli vaatetusteknikkona Friitalan nahkatehtaalla. Aikuisena tarjoutui tilaisuus opiskella leipuri-kondiittoriksi WinNovassa.
– Siellä meitä oli neljä aikuista nuorten joukossa, hän muistelee.
Perustutkinnosta valmistuttuaan Nissinen suoritti lisäksi kondiittorin ammattitutkinnon. Hyvät arvosanat saaneesta lopputyöstä on kuva kahvilan seinällä: se on suklaasta tehty kenkälaatikko, jonka päällä on suklaiset pupu-korkokengät.
Vaikka makeat herkut ovat leipurin arkea, Nissisen omaa sokerihammasta ei juuri kolota.
– Mutta pakko on kaikkea maistaa, että on maut kohdallaan. Syön myös joka päivä yhden pullan, hän kertoo.