Pau­lii­na Vil­pak­ka

Kun­nal­lis­neu­vos Lii­sa Rai­dal­la on ikää jo ko­me­at lu­ke­mat: hän täyt­ti maa­lis­kuus­sa 90 vuot­ta. Pyö­rei­tä vuo­si­aan ul­vi­la­lai­nen Rai­ta juh­lis­ti kah­vit­te­lun mer­keis­sä yl­lä­tys­vie­rai­den ja naa­pu­rien kans­sa. Rai­ta asuu ko­to­naan Van­has­sa Ul­vi­las­sa ri­vi­ta­lo­a­sun­nos­sa ja ker­too, et­tä ta­los­sa on eri­no­mai­nen asui­nyh­tei­sö. Naa­pu­rit avus­ta­vat lu­men luo­mi­ses­sa ja nur­mi­kon leik­kaa­mi­ses­sa.

Kä­ve­le­mi­nen on 90-vuo­ti­aal­le sii­nä mää­rin vai­ke­aa, et­tä kar­kuun ei enää pää­se, mut­ta pää pe­laa hy­vin. Rai­ta lu­kee pal­jon, seu­raa uu­ti­sia, käyt­tää äly­lait­tei­ta ja osal­lis­tui tänä ke­vää­nä di­gi­jump­piin ko­to­aan kä­sin. Ylei­ses­ti hän­tä hie­man huo­let­taa, kuin­ka pal­jon ny­ky­ai­ka­na las­ke­taan di­gi­pal­ve­lui­den va­raan myös van­hus­ten­hoi­dos­sa. Hän ei kan­na­ta esi­mer­kik­si sel­lais­ta, et­tä ko­ti­käyn­ti van­huk­sen luo­na kui­tat­tai­siin etä­ta­paa­mi­sel­la.

– Van­huk­set ovat niin kuin nuo kuk­ka­set: jos ei hoi­de­ta, niin la­kas­tu­taan. Mut­ta jos saa­daan jo­tain miel­tä vir­kis­tä­vää, ku­ten et­tä ko­to­na käy joku, sit­ten taas mie­li nou­see ja ku­kois­te­taan.

Rai­ta saa ko­tiin ruo­ka- ja sii­vou­sa­pua, mut­ta hen­ki­lö­koh­tais­ta avus­ta­jaa hän ei tar­vit­se, vaan hoi­taa it­se it­sen­sä. Pit­käi­käi­syys kul­kee su­vus­sa, sil­lä hä­nen äi­tin­sä eli 95-vuo­ti­aak­si ja isä 90-vuo­ti­aak­si, ei­kä kum­mal­le­kaan tul­lut de­men­ti­aa. Rai­ta us­koo, et­tä gee­ni­pe­ri­män li­säk­si ter­vees­tä van­huu­des­ta on kiit­tä­mi­nen myös pe­rus­po­si­tii­vis­ta luon­teen­laa­tua.

– Po­si­tii­vi­suus on se elä­män elik­sii­rin läh­de, hän sa­noo.

Työ so­si­aa­li­a­lal­la on ol­lut Rai­dan elä­mäs­sä asia, jos­ta hän on naut­ti­nut. Työ­päi­vi­ä­kin on ker­ty­nyt riit­tä­miin, kun ei ole ol­lut äi­tiys­lo­mia ei­kä pa­hem­min sai­ras­lo­mi­a­kaan. Ul­vi­las­sa Rai­ta muis­te­taan ken­ties par­hai­ten en­ti­sen kun­nan van­hain­ko­din Ka­ner­va­ko­don pit­kä­ai­kai­se­na joh­ta­ja­na. Hän työs­ken­te­li teh­tä­väs­sä 30 vuot­ta. Sen jäl­keen Rai­ta toi­mi Ul­vi­lan kun­nan so­si­aa­li­sih­tee­ri­nä 90-lu­vul­la.

Rai­ta osal­lis­tui myös pää­tök­sen­te­koon ja po­li­tiik­kaan toi­mien Ul­vi­lan kun­nan­val­tuus­tos­sa 24 vuo­den ajan, ja val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja­na 16 vuo­den ajan. Mui­ta­kin tär­kei­tä kun­nal­li­sia, am­ma­til­li­sia ja yh­teis­kun­nal­li­sia luot­ta­mus­toi­mia on pit­kä lis­ta. Hän työs­ken­te­li muun mu­as­sa Ul­vi­lan-Kul­laan kan­san­ter­veys­työn kun­tain­lii­ton hal­lin­nos­sa, Van­hus­työn Joh­ta­jat ry:n hal­li­tuk­ses­sa ja Ul­vi­lan seu­ra­kun­nan kirk­ko­neu­vos­tos­sa sekä kirk­ko­val­tuus­tos­sa. Eläk­keel­le pääs­ty­ään Rai­ta teki pit­kään myös va­paa­eh­tois­työ­tä seu­ra­kun­tien pal­ve­le­van pu­he­li­men päi­vys­tä­jä­nä.

– Se oli vaa­ti­vaa so­si­aa­li­työ­tä, ih­mi­sil­lä oli jos jon­kin­lais­ta ah­din­koa, hän muis­te­lee ny­ky­a­jan mie­len­ter­veys­pu­he­li­miin ver­rat­ta­vaa pal­ve­lua.

Liisa Raita lukee paljon, seuraa uutisia ja käyttää älylaitteita. Yleisesti häntä hieman huolettaa, kuinka paljon nykyaikana lasketaan digipalveluiden varaan vanhustenhoidossa.

Liisa Raita lukee paljon, seuraa uutisia ja käyttää älylaitteita. Yleisesti häntä hieman huolettaa, kuinka paljon nykyaikana lasketaan digipalveluiden varaan vanhustenhoidossa.

Työ­u­ran­sa Rai­ta aloit­ti ai­ka­naan Kar­vi­as­ta. Hän sai suur­ta vas­tuu­ta har­teil­leen jo hy­vin nuo­rel­la iäl­lä, kun tuli va­li­tuk­si 21-vuo­ti­aa­na Kar­vi­an kun­nal­lis­ko­din joh­ta­jak­si.

– Oli ne roh­kei­ta kun­nan­päät­tä­jiä, kun va­lit­si­vat niin nuo­ren. En­kä ol­lut ai­noa ha­ki­ja­kaan, Rai­ta muis­te­lee.

Vas­tuu­not­ta­mi­nen van­huk­sis­ta ja työn­te­ki­jöis­tä ei kui­ten­kaan nuor­ta so­si­aa­li­a­lan am­mat­ti­lais­ta pe­lot­ta­nut. Maa­ta­lon esi­koi­se­na hän oli tot­tu­nut hoi­ta­maan toi­sia ja ot­ta­maan vas­tuu­ta. Nel­jän vuo­den ku­lut­tua sitä tuli vie­lä pal­jon li­sää, kun Rai­ta va­lit­tiin joh­ta­maan Ul­vi­laan 60-paik­kais­ta van­hain­ko­tia Ka­ner­va­ko­toa. Tuo­hon ai­kaan moni asia alal­la oli toi­sin: Van­hain­ko­ti­pai­kan sai hel­pos­ti ja asuk­kaat oli­vat pa­rem­mas­sa kun­nos­sa. Ih­mi­set ei­vät elä­neet yh­tä van­hak­si kuin ny­ky­ään: 90-vuo­ti­as oli jo to­del­la van­ha, ja Rai­ta muis­taa omal­ta työ­u­ral­taan vain yh­den 100-vuo­ti­aan asi­ak­kaan. Van­hain­ko­din asi­ak­kai­den kun­toa ku­vas­taa se, et­tä vas­ta­val­mis­tu­neen ra­ken­nuk­sen pi­haa kun­nos­tet­tiin ja kas­ve­ja is­tu­tet­tiin yh­des­sä van­hus­ten kans­sa.

Lii­sa Rai­ta oli oman tien­sä kul­ki­ja myös si­vii­lie­lä­mäs­sään. Ul­vi­laan muu­ton jäl­keen rin­nal­le löy­tyi puo­li­so, jon­ka kans­sa ikä­e­roa oli jopa pa­ri­kym­men­tä vuot­ta. Nuor­ta vai­moa ikä­e­ro ei hai­tan­nut, vaan mie­luum­min­kin oli mu­ka­vaa, et­tä mies oli fik­su ja kyp­sä. Sen si­jaan ky­lil­lä asia oli het­ken ai­ka­moi­nen ju­tun ai­he. Ai­em­min les­kek­si jää­nyt Ot­to Rai­ta työs­ken­te­li nah­ka­teh­taal­la sa­tu­la­sep­pä­nä. Pa­ris­kun­ta tu­tus­tui toi­siin­sa kun­nan asi­ois­sa, sil­lä mies oli kun­nan­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja­na sil­loin, kun van­hain­ko­tiin va­lit­tiin uu­si nuo­ri joh­ta­ja­tar. Hei­dän avi­o­liit­ton­sa kes­ti 34 vuot­ta. Pa­ris­kun­nal­la ei ole yh­tei­siä lap­sia, mut­ta puo­li­sol­la oli per­het­tä en­tuu­des­taan.

Ki­pi­nä po­li­tiik­kaa koh­taan syt­tyi jo Lii­sa Rai­dan nuo­ruu­des­sa, kun hän opis­ke­li Hel­sin­gis­sä so­si­aa­li­huol­ta­jan tut­kin­toa. Opis­ke­li­ja­pii­reis­sä oli po­liit­tis­ta toi­min­taa, ja Rai­ta­kin ”joh­kaan­tui poi­kain pa­la­ve­rei­hin”. Ta­paa­mi­sis­sa pa­ran­net­tiin maa­il­maa ja käy­tiin ide­o­lo­gi­sia kes­kus­te­lu­ja. Sitä kaut­ta Rai­ta tu­tus­tui so­si­aa­li­de­mok­ra­ti­an his­to­ri­aan ja so­si­aa­li­de­mok­raat­ti­sen puo­lu­een oh­jel­miin. Hä­net ää­nes­tet­tiin Ul­vi­lan kun­nan­val­tuus­toon en­sim­mäi­sel­lä yrit­tä­mäl­lä vuon­na 1977.

Ul­vi­la oli ke­hit­ty­vä kun­ta, jos­sa lap­sia syn­tyi ja asu­kas­lu­ku kas­voi. Kun­ta ra­ken­tui asui­na­lue ker­ral­laan: tuli Louk­ku­raa, Kra­pis­toa, Mu­ku­la­mä­keä ja niin edel­leen. Rai­ta muis­te­lee, et­tä päät­tä­jil­lä oli ke­hit­tä­mi­sen miel­tä. Val­tuu­te­tun vuo­si­na te­ke­mi­sen vauh­ti oli kova, mut­ta työs­ken­te­ly so­pui­saa ja yk­si­tuu­mais­ta. Rii­del­lä ei pa­hem­min tar­vin­nut. Taus­tas­taan so­si­aa­li­a­lal­la Rai­ta ko­kee ol­leen hyö­tyä val­tuus­to­työs­ken­te­lys­sä, jos­sa teh­tiin kaik­kia kos­ke­via pää­tök­siä.

Vas­ti­kään jär­jes­tet­tyi­hin kun­ta- ja alu­e­vaa­lei­hin Rai­ta osal­lis­tui ko­to­aan kä­sin. Hän on saa­nut po­li­tii­kas­ta sii­nä mää­rin kyl­län­sä, et­tei jak­sa enää jo­kais­ta tv:n vaa­li­väit­te­lyä kuun­nel­la. Päi­vän po­li­tii­kas­ta hä­nel­lä kui­ten­kin on aja­tuk­sia.

– Su­rul­li­nen­han täy­tyy ol­la, kun lei­ka­taan työt­tö­mil­tä, van­huk­sil­ta ja kou­lu­tuk­ses­ta. Ei voi enää sa­noa, et­tä Suo­mi on hy­vin­voin­ti­val­tio. Ih­me­tyt­tää, kuin­ka meil­lä on ai­kai­sem­min ol­lut sii­hen va­raa, ja nyt ei.

Rai­ta eh­dot­taa, et­tä sääs­tö­jä voi­si koh­den­taa pa­rem­min ja pi­dem­mäl­le ajan­jak­sol­le, ei­kä lei­ka­ta kai­kes­ta ker­ral­la. Sil­loin muu­tos tun­tui­si peh­me­äm­mäl­tä.