Palokunta on harrastus, jossa saa auttaa muita
Ulvilan vapaapalokunta ottaa mielellään mukaan joukkoihinsa uusia vapaaehtoisia. Erityisesti aikuisille olisi nyt tarvetta.
Sanna Jääskeläinen
Ensi viikolla vietetään Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön organisoimaa valtakunnallista sopimuspalokuntaviikkoa. Osana teemaviikkoa on myös Ulvilan VPK::n hälytysosaston ja naisosaston avoimet harjoitukset tiistaina 22. elokuuta kello 18–20 Ulvilan paloasemalla. Niitä ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita seuraamaan ja myös kokeilemaan. Palokuntalaiset toivovat, että osalla seuraajista syttyisi myös kipinä liittyä mukaan.
Ulvilan VPK:n palokunnan päällikkö Mia Kaijanniemi ja hälytysosaston johtaja Sami Kovanen kertovat, että hälytysosasto harjoittelee kerran viikossa.
– Harjoitukset ovat juuri tiistaisin tuohon aikaan. Välillä pidämme lisäharjoituksia, esimerkiksi viikonloppuna voidaan harjoitella jotain teemaa, kuten kuumasukellusta. Viime keväänä meillä oli myös esimerkiksi talonpolttoharjoitus yhdessä Nakkilan palokunnan kanssa, he kertovat.
Harjoitusten lisäksi palokuntalaiset saavat varsin mittavasti koulutusta, jotta osaavat toimia oikein haastavissa tilanteissa ja olosuhteissa.
– Jos nyt tulee mukaan, pääsee heti kursseille. Tämä on siitä hyvä harrastus, että saa paljon koulutusta ja hienot varusteet, eikä maksa mitään, Kaijanniemi innostaa.
– Tai jos on jo kurssit käynyt, esimerkiksi muualta muuttanut, niin pääsee heti mukaan hälytystoimintaan.
Ulvilan VPK:ssa on lisäksi naisosasto, nuorten osasto ja veteraanit.
Ulvilan VPK:n palokunnan päällikkö Mia Kaijanniemi ja hälytysosaston johtaja Sami Kovanen kertovat, että palokuntaharrastus on antanut heille paljon. "Mielekkään harrastuksen lisäksi olemme saaneet kivoja kavereita. Palokunta on kuin perhe."
Sanna Jääskeläinen
Ulvilan VPK:n hälytysosastossa on tällä hetkellä 34 henkilöä, joista hälytyskelpoisia 21. Juuri tähän joukkoon toivottaisiin nyt vahvistusta.
– Korona-aikana moni lähti pois ja osa on siirtynyt veteraaneihin. Olisi hyvä, että joukkomme olisi suurempi, niin hälytyksiin olisi enemmän tulijoita, Kovanen sanoo.
Pelastushälytys tulee Hätäkeskuksesta suoraan kyseisen alueen vapaapalokuntalaisten puhelimiin samaan aikaan kun se menee paloasemillekin.
– Asemilta lähdetään tietysti heti, me vpk-laiset lähdemme kodeistamme eli siinä on pieni viive. Paloaseman soittotaulusta näkee, ketkä ovat tulossa asemalle.
Ulvilan sopimusvahvuus on 1+4 henkilöä eli sen verran väkeä lähtee hälytykseen. Vapaapalokunnalla on käytössään sammutusauto ja oma miehistöauto.
– Muut lähtevät vara-autolla perässä tai jäävät odottamaan asemalle. Koskaan ei ole liikaa porukkaa mukana.
Kuva Ulvilan VPK:n harjoituksista.
Juho-Erik Mikkola
Liittyäkseen vapaapalokunnan hälytysosastoon täytyy olla normaalikuntoinen ja täysi-ikäinen. Sekä miehet että naiset ovat tervetulleita.
– Sukupuoli ei ole este, Kaijanniemi korostaa.
– Fyysisen kunnon täytyy kuitenkin olla hyvä, että jaksaa esimerkiksi kantaa noin 20–30 kiloa painavia varusteita ja käyttämään paineilmalaitteita. Sopiva tehtävä löytyy kyllä kaikille ja niihin koulutetaan.
Palopaikoilla tarvitaan henkilöitä erilaisiin tehtäviin, kuten koneen tai pumpun käyttöön, sammutukseen, kuumasavusukellukseen, raivaamiseen, liikenteen ohjaamiseen ja autonkuljettajaksi.
Vapaapalokuntalaisuus on harrastus ja elämäntapa. Prosessinhoitajana metalliteollisuudessa työskentelevä Mia Kaijanniemi kertoo, että hän meni ensin teollisuuspalokuntaan.
– Kiinnostuin pelastustoiminnasta, harrastus vei mennessään ja liityin myös vpk:hon. Yhteiskunnallinen auttaminen ja suojeleminen kiinnostavat, hän kertoo.
Sami Kovasen polku palokuntalaiseksi oli saman tapainen, sillä myös hän työskentelee prosessinhoitajana ja aloitti tehtaan ensiapuryhmässä. Sieltä tie vei tehdaspalokuntaan ja pian jo miestä houkuteltiin kotikuntansa Ulvilan VPK:hon.
– Tulin harjoituksiin ja tämä vei mennessään. Olen ollut nyt kymmenen vuotta ja käynyt kaikki kurssit. Kyllä se on auttamisen halu, joka tähän ajaa. Ja pääsee myös tekemään asioita, joita ei muuten pääsisi, hän pohtii.
Molemmat iloitsevat siitä, että ovat päässeet hyvään porukkaan mukaan ja saaneet uusia kavereita.
Kun kysyn mieleenpainuneita keikkoja, tulee molemmilta ensimmäisenä vastaukseksi Venator. Kemikaalitehtaan suurpalo painui mieliin.
Toimintaa jo vuosikymmenten ajan
Ulvilan VPK eli Ulvilan Vapaaehtoinen Palokunta ry täyttää ensi vuonna 90 vuotta. Yhdistys toimii yhtenä Satakunnan pelastuslaitoksen sopimuspalokunnista.
Ulvilan VPK toimi aiemmin nimellä Vanhankylän VPK, kunnes vuonna 1934 vaihtoi nimensä. Vanha paloasema sijaitsi nykyisen kaupungintalon paikalla. Vuonna 1988 Ulvilaan rakennettiin uusi paloasema osoitteeseen Kiltatie 1. Ulvilan paloasemalla on myös hyvinvointialueen pelastustoimintaa. Paloasemalla on läpi vuorokauden kaksi palopelastajaa sekä ambulanssin kaksi ensihoitajaa.
Ulvilassa toimii Ulvilan VPK:n lisäksi Kaasmarkun VPK ja Kullaan VPK. Niillä on omat asemat.